top of page
rggA Mimarlık

Altınel Otel 8. Kat Yarışma Projesi 2. Öneri
Ankara, 2023

Altınel Otel, Ankara’nın önemli meydanlardan biri olan Tandoğan Meydanı’nda brüt beton ve altın sarısı eloksal alüminyum cephesiyle döneminin öncü modernist yapılarından biri olarak öne çıkmaktadır. 1984 yılında Türkiye’nin ilk beş yıldızlı otellerinden biri olarak açılan otel ’in çatı terasında yüzme havuzu ve güneşlenme terası yer almaktaydı. Zaman içinde farklı işlevlerde işletilen daha kapalı bir mekân olarak kullanılan alan bir süredir kapalı ve âtıl durumda kalmaktadır.  Tamda bu noktada otel yönetimi, bu alanın yeniden işlevlendirilerek hayata kazandırılması ve tarihsel süreçte yüklendiği simgesel değeri canlandırmak amacıyla çatı katının mekânsal kalitesini yükseltecek bir davetli mimari yarışma düzenlenmesine karar vermiştir.

Bu amaçla açılan yarışmaya 1. Önerimiz daha önce sunulmuştur. 1. Öneri, projeler bölümünde  “Altınel Otel 8. Kat Yarışma Projesi 1. Öneri” proje başlığında incelenebilir. Bu önerimiz Jüri değerlendirmesi sonucunda kısa listeye kalmıştır. Juri değerlendirmelerini içeren notlar ışığında önerinin yeniden kurgulanarak ikinci bir öneri hazırlanması talep edilmiştir. Bunun sonucunda işbu proje önerisi oluşturulmuştur.

4_11 - Foto copy.jpg

1. Öneride yer alan açık alan kurgusu ve bu kurgunun gündüz kafe/ kent-park ; gece dijital art/ performans/ club şeklinde işletilmesi kurgusu olumlu bulunmuş ve geliştirilmesi istenmiştir.  Bunun için kapalı alan açık alan dengesinin biraz daha ankara iklimi düşünülerek kapalı alan lehine artırılması, yapı dışından sağlanan kentsel heykel niteliğindeki düşey sirkülasyon elemanının maliyet neden ile iç mekanda alanda alınacak önlemlerle çözülmesi talep edilmiştir.

Bu öneriler ışığında çalışırken, ilk öneride olduğu gibi mevcut yapıya yapılan müdahalenin açık şekilde okunduğu, kendi simgesel yönü güçlü ve mevcut yapının rasyonel, monoblok, brüt etkisine tezatlıkla uyum sağlayabilecek bir yaklaşım önerilmiştir.

Öncelikle yapıdan halihazırda yükselen ve teknik cihazlara ev sahipliği yapan kabuk için akışkan cephe örtüsü önerilerek yapıya dinamizm kazandırırken eğimli bitişiyle çevreden görünürlüğünü arttırılması ve mekanik cihazların tamamen gizlenmesi amaçlanmıştır. Böylece çekirdek üzerine konumlanan âtıl dış ünite görüntüsü kamufle edilmiştir.

3_2 - Foto copy.jpg

8. kat çekirdeği mekanı iki parçaya bölmüş, bir taraf sanat galerisi olarak kullanılırken, diğer tarafta restoran/ bar kullanımı önerilmiştir. Plan ümkün olduğunca geri çekilmiş, önerinin mevcut yapıdan tamamen koparılması amaçlanmıştır.

Kullanıcılara açık mutfak deneyimini sağlayan restoran, iç ve dış mekân kullanımına imkân tanıyan restoran bölümü farklı organizasyonlara ev sahipliliği yapmayı hedeflemektedir. Restoran cephesinde kullanılan gradyan cam paneller ile gün ışığının kontrollü geçişi sağlanırken yapı-cephe bütünlüğü korunmuştur.

Akışkan cephe örtüsünün kollarının farklılaşmasıyla farklı kullanımlara imkân sağlayan mekanlar oluşmuştur. 1. Öneride yer alan ve bir alt kattaki ana toplantı salonuna haya veren kubbenin korunması yaklaşımı bu öneride de sürdürülmüştür. Kubbeyi saran cephe etkisiyle kullanıcılar iç ve dış mekânda yine dijital sanat ve performanslarla buluşmaları sağlanmıştır.  Kullanıcılara dış mekânda kubbe üzerindeki noktasal ledler ile dijital sanat, iç mekânda ise farklı sanatçıların yıl içerisindeki çalışmalarını barındıran sergiler ile deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır.

Proje künye

 

Mimari tasarım: R. Güneş Gökçek

Mimari ofis: rggA 

Proje ekibi: Mehmet Özen ,Osman Erdoğan

İş veren: Altınel Otel

Proje tarihi: 2023

İnşaat alanı: 1.250 m2

Statik projesi: Adnan Tanfener

Model: Mehmet Özen

Proje Galerisi

@2024 rggArchitects 
bottom of page