Rüzgar Tüneli Test Binası
Ankara / Türkiye , 2010
Ankara'da Rüzgar Tüneli Deneme Binası'nın yapılması planlanan işveren, temel olarak kullanılacak bir konsept tasarımı geliştirmemizi ve fizibilite çalışmalarına dahil etmemizi istedi.
Dünyadaki rüzgar tüneli test tesislerine baktığımızda, hemen hemen hepsinin, sadece işleve odaklanarak ve mimari ilgiyi dikkate almayan bir yaklaşımla tasarlandığını görebiliyoruz. Bu nedenle, bu yaklaşımlar onları daha çok endüstriyel binalara benzetmektedir.
Türkiye'de sadece bir adet rüzgar tüneli test tesisi bulunmaktadır. Bu nedenle, tasarladığımız bu yapının, önemli bir kurumun prestijli bir binası olarak ayakta durmasının yanı sıra, istisnai bir yapıya sahip olacağı düşünülerek, benzersiz bir konsepti benimsedik. İşlevselliğin ön plana çıktığı bir tasarım oluşturduk ve müşteriler tarafından kullanılan alanları kontrol odası ve teknik ekip ve personel tarafından kullanılan diğer alanlardan ayırmaya çalıştık.Bina için rüzgarın hareketini başlangıç noktamız olarak alarak, rüzgâr dalgası şeklinde rüzgar tüneli binası ve hava depolama tanklarının üstündeki çatıyı tasarladık.
Proje künye
Tarih: 2010
Mimari tasarım: R.Güneş Gökçek
Mimari Ofis: YPM
Proje ekibi: R. Güneş Gökçek, Bengü Yener, Birsen Yüceses, Ertuğan Genel, Özgür Çevik, Bora Yıldırım, Esra Duman
Duman akışı ile yapılan testlerde gözlenen görüntülerden esinlenerek, yatay cephe panelleri kullanılarak aynı kalıbı tasarlamaya çalıştık. Giriş için cam kutulardaki maketlerin sergilenmesi veya ihtiyaçlar listesinde yazılı olarak model showroomun yanı sıra tavandan asmak daha iyi olacağını düşündük. Ayrıca giriş kapısı ve test bölümünün ekseni üzerinde küçük bir pencere sağladık ve bu pencereden test bölümünün dış görünüşünü sağladık. Bunu yaparken, insanların, ofis binasına girer girmez kavramını algılamasını sağladık.Rüzgar tüneli binasının cephesinde, yukarıda belirtilen modeli oluşturmak için alüminyum kompozit paneller üzerinde pleksiglas paneller kullanılacaktır. Ofis binasının cephesinde ahşap paneller kullanılacaktır.