Soran Üniversitesi Yurt Binası
Soran / Irak , 2015
Soran Üniversitesi Doğu Kütüphane Binası kampüs ara ulaşım yolunun belirlediği yamacın üzerinde hafif eğimle kampüsün Doğu tarafında konumlanmaktadır.
Yapının yol kotundan devem ederek algılanan uzun ve belirgin kütlesi, yapının bir kütüphane yapısı olabileceği izlenimini büyük ölçüde vermektedir.
Alt kottan gelen ve hafif eğimle öğrencileri içine alan bu iri kütle, zemin katını tamamen açarak büyük bir kamusal alan yaratmakta ve yapı etrafındaki eğimle harmanlanarak farklı teraslar oluşturmaktadır. Yapının kütüphane bölümü olabildiğince yüksek tutulmuş ön ve yan cephesi eşsiz topoğrafya manzarasına hakim olacak şekilde tasarlanmıştır.
Soran Universitesi, oldukça derin bir kanyonun yamacında, zor bir topografyada ve hemen her yönden dramatic bir ufka ve manzaraya hakim bir alanda yeni kampus master planını yapmak için Avusturya merkezli Chalabi Architects & Partners’ı görevlendirmiştir. Üniversitenin tasarım süresince ortaya koyduğu ihtiyaç programı sonucunda ortaya çıkan toplam 600.000m2 kapalı inşaat alanına sahip yapılar, 4M Salalı Architects ve rggA işbirliğinde, masterplan aşamasında kabul edilen ilkeler göz önüne alınarak projelendirilmektedir. Şu anda kampus içi yolların inşaatına ve altyapı çalışmalarına başlanmıştır.
Bu kapsamda rggA Mimarlık, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Laboratuvarları, Fen Bilimleri ve Laboratuvarları, Doğu Kütüphanesi ve 4 adet yurt binasının Mimari Avan, Kesin ve Uygulama Projeleri Aşamalarını gerçekleştirmektedir.
Proje künye
Masterplan: Chalabi Architects
Mimari tasarım: R.Güneş Gökçek
Mimari ofis: rggA - 4M Salalı Architects
Proje ekibi: Binnur Aslan, Ph.D Masoumeh Khanzade, Burçin Öğreten, Osman Karaca, Derya Rana Musluk, Yasin Kurmuş, Haktan Aksu, Uğur Durmuş, Mustafa Taşdemir, Osman Kuran, Fatma Sarıbeyoğlu
Proje tarihi: 2015-2016
İnşaat alanı: 110.000 m2
Statik projesi: Konkan Müh.
Mekanik projesi: Bayhan Mühendislik