Soran Üniversitesi Yurt Binası
Soran / Irak , 2015
Soran Üniversitesi Yurt Binası kampüsün en dik bulunduğu eğime arka cephesini vererek konumlandırılmıştır. Oldukça düz ve arka bahçe olarak adlandırılabilen bu engin peyzaj alanı, öğrencilerin açık-kapalı alan arasındaki mahremiyeti de koruyarak önerilmektedir.
Arka cepheden üç katlı gibi algılanan yapı, ön cepheden bulunduğu eğimle birlikte daha yüksektir. Ahşap paneller cephedeki gri renkli taşlarla birleştirilerek minimum oranlarda kullanılmıştır. Cephenin belirli-belirsiz ritmini cephe açıklıkları ve cephelerdeki patlayan elemanlar belirlemekte ve yapının daha uzun algılanmasını sağlamaktadır.
Soran Universitesi, oldukça derin bir kanyonun yamacında, zor bir topografyada ve hemen her yönden dramatic bir ufka ve manzaraya hakim bir alanda yeni kampus master planını yapmak için Avusturya merkezli Chalabi Architects & Partners’ı görevlendirmiştir. Üniversitenin tasarım süresince ortaya koyduğu ihtiyaç programı sonucunda ortaya çıkan toplam 600.000m2 kapalı inşaat alanına sahip yapılar, 4M Salalı Architects ve rggA işbirliğinde, masterplan aşamasında kabul edilen ilkeler göz önüne alınarak projelendirilmektedir. Şu anda kampus içi yolların inşaatına ve altyapı çalışmalarına başlanmıştır.
Bu kapsamda rggA Mimarlık, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Laboratuvarları, Fen Bilimleri ve Laboratuvarları, Doğu Kütüphanesi ve 4 adet yurt binasının Mimari Avan, Kesin ve Uygulama Projeleri Aşamalarını gerçekleştirmektedir.
Proje künye
Masterplan: Chalabi Architects
Mimari tasarım: R.Güneş Gökçek
Mimari ofis: rggA - 4M Salalı Architects
Proje ekibi: Binnur Aslan, Ph.D Masoumeh Khanzade, Burçin Öğreten, Osman Karaca, Derya Rana Musluk, Yasin Kurmuş, Haktan Aksu, Uğur Durmuş, Mustafa Taşdemir, Osman Kuran, Fatma Sarıbeyoğlu
Proje tarihi: 2015-2016
İnşaat alanı: 110.000 m2
Statik projesi: Konkan Müh.
Mekanik projesi: Bayhan Mühendislik